Installatie en Onderhoud

Installatie en onderhoud van cementtegels
Vanwege het bijzondere karakter van de cementtegels moeten speciale maatregelen getroffen genomen.

Bij het leggen van deze vloertegels  moeten dezelfde regels in acht worden genomen als bij het leggen van gewone tegels. De ondergrond moet effen en droog zijn.

De lijm die gebruikt moet worden is dezelfde lijm als voor natuursteen. Volg de aanwijzingen van de lijmfabrikant.  De tegels moeten gelegd worden volgens de middenbed methode,.

De dikte van het lijmbed is meestal ca. 2cm.

Bij het verlijmen moet de "buttering floating"-procedures toe gepast worden. Dit betekent het aanbrengen van de lijm op de ondergrond én de tegel.

Traditioneel worden de cementtegels gelegd met een kleine voegruimte van ongeveer 2,5 mm.

Dit is vooral belangrijk in meerkleurige tegels om het patroon het mooist te laten uitkomen.


Articima cementen vloertegels worden volledig met de hand vervaardigd en daarom kunnen er kleine kleurverschillen voorkomen. Daarom is het belangrijk de verschillende pakketten te mixen. De kleuren zijn typerend voor cementtegels en dit geeft tevens een levendig effect.


Zorg ervoor dat de tegels zorgvuldig zijn genivelleerd. Gelieve geen gebruik te maken van een hamer omdat de tegels hierdoor kunnen scheuren.

Resten van lijm en voegmateriaal moeten onmiddellijk worden verwijderd met een vochtige doek. Men dient voegmateriaal te gebruiken dat geschikt is voor het gebruik van marmer en natuursteen.
Omdat de tegels poreus zijn, moeten ze geïmpregneerd worden. In onze webshop kunt u producten hiervoor aanschaffen. Het is belangrijk dat de bodem volledig droog is. Volg de instructies van de fabrikant.

De cementtegels niet reinigen met zuurhoudende schoonmaakmiddelen.